Cietrzewie

    Cietrzewie (Tetrao tetrix) należą do rodziny głuszcowatych - grupy kuraków leśnych, podobnie jak głuszce i jarząbki. Są to ptaki średniej wielkości o wyraźnym dymorfizmie płciowym, charakterystyczny dla koguta jest lirowaty ogon i czerwone róże nad oczami,. W Europie zamieszkują północno-wschodnie jej części, występują również w Azji Środkowej. W Polsce występują teraz nielicznie. Cietrzewie w Polsce objęte są ochroną gatunkową. Kiedyś były ptakami łownymi.

    Samiec ma ubarwienie czarne z pięknym metalicznym granatowym połyskiem, lirowaty ogon i czerwone róże nad oczami. Pokrywy skrzydeł maja kolor szaro-brązowy z dwoma białymi pręgami. Białe w ciemnym ubarwieniu samca są również pióra podogonia. Piórka te są widoczne w chwili , kiedy kogut wykonując taniec godowy rozłoży ogon. Ogon, zwany lirą, jest tak zbudowany, że dorosły kogut podczas tokowania sunie bocznymi piórami po podłożu.

    Ubarwienie kury jest brązowe z szarym odcieniem. Kura jest znacznie mniejsza od koguta. Pisklęta po wykuciu się pokryte są puchem w kolorze brązowo-beżowym z ciemniejszymi paskami, w późniejszym okresie życia upodabniają się kolorystycznie do samicy.

    Cietrzewie występują na obszarach, na których bytują głuszce. Zdarza się, że się między sobą. Potomstwo z takiego związku nosi cechy obojga rodziców, a takie mieszańce nazywane są skrzekotami (Tetrao medi).

    Wiosną kury przebywają chętnie na terenie otwartym na zrębach i łąkach. Tam odbywają toki. Na tokowisku zbiera się wiele kogutów, w różnym wieku. Samczyki wykonują godowy taniec, którego celem jest odstraszenie rywali i wabienie kur. Podczas toków samce wydają specyficzne dźwięki nazywane czuszykaniem i bulgotaniem. Przywabione samice wybierają dominującego koguta, który wykazał się największą walecznością i gracją podczas godowych pląsów. Po zapłodnieni samica znosi od 6 - 12 jaj. Proces inkubacji trwa około 25 dni.
Cietrzewie są typowymi zagniazdownikami, rosną szybko pod czujnym okiem matki. Cietrzewie żywią się pokarmem roślinnym, w okresie letnim spożywają też duże ilości owadów.

    Do prowadzenia zamkniętej hodowli cietrzewia wymagane jest zezwolenie Ministra Środowiska.
Oferowane przez nas ptaki pochodzą z południowej części Niemiec z okolic Landshut.